fredag 22. november 2013

Forkle

Vi hadde veldig dårlige forkler her på Thora Storm VGS, så vi ville at vi skulle lage hvert vårt forkle som vi skulle bruke når det trengs. Lærerene hadde kjøpt inn stoff, stoffet var likt sånne voksduker, i to forskjellinge farger med mønster, fargene var brunt og lysebrunt, men hvote prikker på begge rullene. Vi hadde også helt nøytral hvit, og litt orange med hvite prikker, men det var det veldig lite av.

når vi skulle lage forklet måtte vi ta mål av oss selv, da var mål
 A= bredden øverst
 B= bredden rundt hoften
 C= total lengde. ( forkle skulle være ca fra toppen av brystet til kneerne)

vi begynte først med å lage forklet i papir, sånn at vi ikke gjorde det feil når vi skulle begynne å klippe i stoff. det skulle være i målestokk 1:1

når vi hadde målt og klippet ut en rektangulær firkant, skulle vi begynne å brette, vi begynte med å brette inn stoffet ved armhulene, så skulle vi måle 3 cm fra bretten og trekk en linje ved hjelp av en blyant og linjal. ( så klipper du bort trekanten som ble til overs etter du har sydd)
Etter det syr du en søm ved de 3 cm som du allerede har målt opp.

Når jeg hadde sydd ferdig forklet, måtte jeg måle opp et bånd, da trengte jeg ca 2 meter, med helt hvit bånd. Så, får å få båndet igjennom løegangen, brukte vi en sikkerhetsnål å trakk den igjennom, å la av litt trå som skulle rundt hode, og tok båndet videre igjennom den andre løpegangen.







Forklet skulle jo også ha en lomme, da gjorde vi det samme, vi startet med papir og gjorde mål der å så klippet vi det ut i både papir og stoff. I lommen skulle vi bruke en kontrast farge. vi klippet ut lommen og sydde den på, det kan være lurt å feste den med noen tapebiter før du sur den, sånn at du vet at den holder seg.




 


Her er resultatet av mitt forkle, jeg brukte lysegrå, med det brune som lomme. Vi lagde dette fordi det skulle brukes, så mest vi lagde det måtte vi passe på at det var brukelig å at vi passet det,  det passet og det er veldig brukelig, det er også legg og vaske av foreksempel maling, fordi det e rsamme stoffet som en voksduk. Jeg er veldig fornyd med forklet mitt.

Tegneperiode

i ukene 45-46 hadde vi elevene i HD på Thora Storm en tegneperiode. Vi fikk utdelt en rekke oppgaver, som lærerene gikk gjennom med oss. vi skulle teste ut flere tegne teknikker, blyanter, etterligning plasseringer, streker og forskjellige gråtoner.

først skulle jeg teste ut ulike blyanter for å se forskjellen på streken, da hadde vi fire blyanter:
2B, 5B, 8B og H,   B = bløt,   H = hard
 i oppgaven sto det at vi skulle få fram forskjellige gråtoner, ved hjelp av presset vi la på blyanten, å vi kunne gjærne gjøre det flere ganger for å øve oss å bli bedre til dette.

 
 
 
slik ble mine forskjellige gråtoner, du kan se hvilke blyantrer jeg brukte, å at jeg gjorde det flere ganger. hær skulle vi gå fra mørk til lys, du kan se veldig godt forskjellen på blyanten, viss blyanten er bløtere blir det en mørkere svartfarge, enn viss den er hard.
Denne oppgaven synes jeg var veldig lett, dette var ikke noe utfordring, men det var artig å se forskjellen på blyantene å fargene de lagde.
 
 
Gråtoneskalaen.
 
får å øve oss mere på dette med gråtoner, skulle vi også lage en gråtoneskala, vi brukte de samme blyantene som i oppgaven over, alstå 2B, 5B, 8B og H. Disse blyantene var det eneste vi skulle bruke. skalaen skulle være 4X2cm pr. rute og vi skulle ha 9 ruter.
vi skulle begynne med den bløteste blyanten vi hadde, å i dette tilfellet var det 8B (viss tallet er høyt så er den mye bløtere) åså skulle vi gå over til den hardeste.
på de tre første rutene brukte jeg 8B, så på de to andre rutene brukte jeg 5B, så brukte jeg 2B på de to neste, åså avsluttet jeg med H på de to siste. vi lagde denne skalaen fordi vi skulle se forskjellige fargetoner, forskjellige fargetoner blyantene kunne lage ved hjelp av trykk på blyanten.
 
 

 
Slik ble min skala, du kan se det begynner med mørkt fra venstre å så går det over til lyst på høyre. Her kan man se at 8B gjorde den mørkeste veldig mørk, mens hard gjorde de lyse veldgi lys. Jeg synes jeg gjorde denne skalaen helt ok, jeg kunne ikke gjort den så mye anderldes, men jeg synes denne oppgaven var alt for lett å da ble det litt kjedelig.
 
Dragen.
 
Etter mye øving på gråtoner og trykk på blyanter, fikk vi en oppgave det vi skulle tegne etter et bilde, vi fikk utdelt vær vår lille bit av et større bilde, alle sammen i klassen fikk 1/16 av bilde vi skulle herme etter, ''brikken'' vi fikk var på 8X8cm, og det var den lille biten vi skulle herme etter, å gjøre så lik som vi fikk til, lettere sakt, alle fikk hver sin bit av et bilde som vi skulle etterligne å når vi satt det sammen ble det et helt bilde. Bilde var av en drage.
 



 
Det øveste er det jeg tegnet etter, å det nederste var det jeg etterlignet, jeg synes dette ble ganske likt og jeg ble veldig fornøyd, jeg synes at man kunne se det var etterlignet men ikke så mye at vistes sikkelig godt, jeg synes jeg mestret denne oppgaven, og at jeg fikk bildene veldig like som da var oppgaven. Dette var en artig oppgave som krever konsentrasjon og tolmodighet, og ikke minst nøyaktighet!
 
 
 
Tegning av hode.
 
Når jeg skulle tegne hode skulle jeg tegne et ideal hode, altså sånn som standar hode er når det er snakk om plasseringer og størelser. Vi fikk utdelt en mal, med standar mål til et ansikt og hodeform. sånn at vi kunne se hvordan hode skulle bli, steg for steg, dette gjorde det mye enklere for meg som skulle tegne hodet. før jeg skulle tegne hode måtte jeg ta mange mål. Da måtte jeg ta opp mål på hvor øynene, nesen, leppene, ørene, håret og haken skulle være i forhold til hverandre, da var det lettest å tegne et tynn streg der du kunne fint se hvor hva skulle være, å etterpå var det bare å ta vekk strekene som var i ansiktet. Vi skulle gjøre denne oppgaven fordi vi skulle bli bedre på plasseringer og å vite hvordan et hode skulle se ut
 
 
 

 
 

Å tegne et hode er egentlig veldig vanselig viss du skal tegne det bra, du har mye å tenke på sånn som plaseringer, farger, skyggelegging og detaljer er veldig viktig.
jeg synes jeg mestret plasseringene mine på hode, jeg fikk til å følge malen, steg for steg, men det som jg ikke ble fornøyd med var selve tegningen, jeg synes ikke ''jenten'' jeg lagde ble bra tegnet, jeg skulle brukt mere tid på detaljer, med hoved oppgaven var å tegne hode, sånn som det skulle se ut, ikke detaljer. Jeg vil også si at tegningen ikke er helt ferdig, det kan du se fordi tegningen ikke har noe hals eller er ferdig i ansiktet.
 
 
Tegning av eple.
 
Den siste oppgaven vi fikk var å tegne en gjenstand læreren hadde med, læreren ba oss velge mellom å tegne et eple eller en løk, jeg velgte eple. oppgaven gikk ut på at vi skulle få fram volumet i et eple, vi skulle så eple til å se rundt ut, å får å klare det måtte vi bruke runde streker, å vi skulle jo også legge skygge på eple, siden vi hadde et lys hver som lyste på elementet å da treffer lyset en plass å på andre siden der lyset ikke treffer er det mørkere, så for å få det mørkt måtte jeg ha flere streker opp på hverandre slik at det ble tettere, å der lyset traff, var det veldig lite streker, neste ingen. Vi skulle tegne det vi så, å jeg så eple litt ovent i fra. For å ikke få så mye forstyrrelser, la jeg eple på et hvit A4 ark, så slo vi av lyset i klasserommet å satte på lampene vi fikk en hver av.
 


 
 
 
 Eple ble jeg ganske fornøyd med, jeg synes jeg fikk fram linjene fint, jeg klarte å legge skygge å jeg synes eple så ut som et eple med volum, det ser rundt ut å ikke flatt, å dette synes jeg at jeg klarete å mestre veldig bra, neste gang kunne jeg lage flere tegninger med ulike framgangsmåter å tegne linjer på, får å bli bedre til det.