torsdag 22. mai 2014

Arkitektur

I denne oppgaven skulle vi lære litt om arkutektur og målestokk. Vi ble kjent med en linjal som hadde seks forskjellige måle enheter på, å vi lærte om oppriss og sideriss. Vi skulle også lære å tegne interiør i forskjellige målestokk. får å prøve det ut, lagde vi en seng i fire forskjellige målestokker.






Så skulle vi gå videre til noe litt vanskligere, oppriss og sideriss, da skulle vi tegne en kopp, sett fra oppriss, grunnriss og sideriss. Sidemargen skulle være på 1 cm, som den skal være i hver tegning. Sideboksen skulle inneholde Navn, målenhet, klasse, dato, og oppgavenummer. Jeg skulle tegne den på et A3 ark, jeg bruke en blyant, linjal og viskelær!



( det vi gjorde med koppen, gjorde vi også med en komode)
 
 
 
 
Vi lagde også et rom, i målestokk 1:10
 
 

 
 
 
 
Jeg synes denne perioden var ganske lærerik, jeg vil jo gå dette faget neste år, å dette var en fin murlighet til å lære noe å ta med seg masse nyttig fakta til neste år! Målestokk synes jeg var veldig lett, jeg forsto ting veldig raskt. Disse oppgavene er veldig krvende og det kan bli litt kjedelig å heletiden tegne veldig nøyaktig på en hvit ark med engråblyant, men det er artig å se resultatet siden det ser så bra ut! Av alle oppgavene like jeg å lage rommet best, fordi da kunne jeg bestemme selv hvor jeg skulle sette for eksempel sofaen, tven og spiseboret.
 
 
 


tirsdag 13. mai 2014

Geriljabroderi

I denne perioden broderte vi i Geriljabroderi. Det er et nymoderne broderi, som har ord og/eller utrykk litt på kanten. Jeg skulle være nyskapende å lage noe som er orginalt å vi skulle være bevist på våre valg. Jeg ville ikke ha noe stygt banne ord på mitt broderi, jeg ville ha et annet ord for et banne ord, noe folk kunne tenke på, når jeg valgte hva jeg skulle skrive ville jeg at folk skulle ha flere tanker om broderiet. Utrykket mitt ville jeg skulle være søtt, så jeg tok lyse farger.
Før jeg skulle brodere mitt broderi, måtte jeg øve meg på hvordan sting jeg skulle bruke, og hvordan skrift og element jeg skulle velge å ha med for å få fram utrykket mitt på best mulig måte. Jeg begynte perioden min å lage en lappe med masse forskjellige sting for å øve meg på sting i forskjellige farger. Stoffet jeg brukte å øve meg på var AIDA stoff, det er stoff med hull som gjør det lettere å få rette og fine sting og element.


 
her er prøvelappen min.
 
Når jeg var ferdig med prøvelappen min øvde jeg meg på skrift som beskriver ord, sånn som kjerlighet, skummelt, sjalu osv. da fikk jeg fra utrykket i ordene ganske bra når jeg skriv de, disse ordene skriv jeg på A3 ark. Så måtte jeg bestemme meg for mitt egent broderi, jeg måtte finne ut et ord eller flere, og ha et eller flere elementer, farger å plassering. Jeg begynte å skissere å komme opp med ting jeg skulle skive, for inspirasjon fikk jeg på en app som heter "we<3it" (we hart it) det er det masse bilder og ord som hjelper meg godt når jeg trenger nye ideer. Jeg valgte å skrive "one finger, two words" så du kan tenke seg selv om du vil ta det positivt eller negativt, men jeg tenker det skal stå for "Fuck you" å en finger er da midt fingern, det er da sånn geriljabroderi er, med ord og utrykk litt på kanten, nye ironi og kontraster.. Skriften ble skrevet i korssting, med svart trå. Som motiv ville jeg ha et søtt utrykk så jeg  valgte å lage to sommerfulger i rosa og lilla pastell farger
Før jeg skulle begynne å brodere måtte jeg lage en mal, hvor jeg ser nøyaktig hvor jeg skal sy og hva, da plaserte jeg teksten og sommerfuglene på fin og ryddig måte. Bildet mitt ble rektanulert.
 
 
Her er malen min, jeg lagde den på rute art sånn at det ble lettere å plasere teksten og motivet på AIDA stoffet som da er ganske likt som rutearket.
 

Når jeg begynte å brodere startet jeg med teksten og så broderte jeg sommerfuglene. det var ganske lett å brodere synes jeg.



 
 
Her er resultatet. Når jeg hadde gjort ferdig broderiet tok jeg på en ramme tundt for å gjøre det finere.
 

Her er produktet mitt ferdig, Jeg valgte en hvit ramme for å få et søtt, lett å rent utrykk. Jeg ble ganske fornøyd med broderiet mitt. Jeg laget noe som ikke noen andre har laget før.


fredag 11. april 2014

Kollasjer med tema fra stilhistorier

Vi skulle lage en collage (et helhetlig bilde som er satt sammen av flere små utklipp av andre bilder) av to stilhistorier som vi hadde lært om. Jeg måtte lage en collage av Renesanssen, og den andre var valgfritt mellom Barokken og Rokokko. Mitt valg endte på Barokken fordi jeg synes den tidsperioden virket veldig interesant og jeg likte stilen veldig godt når jeg fikk lære om den.

Men som sagt måtte alle skrive om Renesanssen, overført til norsk betyr det "gjenfødelsen" renesanssen er et begrep for en tidsperiode, Renesanssen var på en måte gjenfødelsen av den mørke og dystre middelalderen. Renesanssen har en åndelig retning i kunsten og arkitekturen i Vest-Europa som oppsto i Italia på Ca 1350-tallet. Leonardo Da Vinci var en veldig stor kunstner på denne tiden, han malte portretter blandt annet av den berømte Mona Lisa, som jeg tok med i min collage. I Renesanssen var alle veldig overtroisk, og gud var i sentrum, derfor tok jeg også mer noen gudommlige bilder sånn som "Adams Skapelse". Statuene på denne tiden hadde ikke så mye bevegelse i seg, de sto noen ganger med en liten knekk i hoften men ingen store bevegelser, å derfor passet det bra å ha med en berømt statuet av David Michelangelo som ble laget av Buonarroti Michelangelo i 1504. Pazzi-kapellet er et kapell i Firenze, kappelet sto ferdig i 1460 årene, å dette kapellet brukte jeg som bakgrunn til min collage.

 

 
 
Dette er min Collage, resultatet mitt! jeg har klippet ut forskjellige berømte bilder og satt dem sammen til en helhet, hvor jeg har klippet ut Mona Lisa, David, "Adams Skapelse", Amor, En bit fra "venus fødsel", Maleriet "Venus og Mars" og "Arnolfins bryllup" og satte de sammen. Jeg ble faktisk ikke så veldig fornøyd med denne collagen, kunne gjøre om mye om jeg hadde til, å gjort om på utklippingen, plasseringen og bildene.
 
 
Min andre Collage var fra barokken, Barokk eller Barokken er navnet på både en tidsperiode og en stilart, og regnes i 1600-1700tallet. Tiden i Barokken var streng, og 1600tallet ble ett av de mest blodigste århundrene i Europa. På min Collage Nr.2 valgte jeg å ta med berømte personer og hus, Ludvig 14. han var kongen av Frankriket i 55år å han ahr jeg valgt å ha med i min collage, han viser leggene sine med hvite silkestrømper, som da var veldig populært å gjøre på den tiden. Versailles er et slott som ligger i utkanten av Paris, den er bygd som symol på Ludvig 14. å slottet er så stor at det blir kaldt en by og ikke et slott. Versailles er i dag et museum. og inni i slottet er det et berømt rom, eller en speilsal som jeg har valgt å ha hele collagen min på, å ha slottet som et bilde på veggen.
Barokken var nokså grotesk å derfor valgte jeg også å ha med et bilde av Medusa som har fått avkappet hennes hode, fordi de hadde et dramatisk framspråk. Paven Innosens X, ble født 16.mai 1574 og død 7.januar 1655. han var den katolse kirke sin pave fram til hannes død, å siden han var en stor person følte jeg for å ta med han også. og han holder et bilde av Dronning Elisabet den 1. . og jeg tokk også med Matteus og hannes møte med engelen. 

 
 
Dette er resultatet av Collage Nr.2, som jeg ble veldig fornøyd med. Utklippingen, bildene og plasseringen synes jeg ble fin, og de lagde en fin helhet. Jeg fikk tatt med noen av de mest berømte menneskene og maleriene deres. I løpet av denne perioden har jeg lært meg photoshop mye bedre og klare nå bedre å kombinere elementer med hverandre.


onsdag 9. april 2014

MOODBOARD

Jeg fikk i oppgave å lage en Moodboard, det er en type Collage som skal få fram et tema, eller en stemning, der du setter sammen mange elementer til en helhet. En moodboard er som regel på en papplate som er fylt med bilder, ord og uttrykk som forteller om et produkt. I mitt tilfelle skulle jeg lage en moodboard av det jeg vil bli, interiørarkitekt!
Så for å få fram temaet, fant jeg i masse bilder av interiør og skissetegninger av hus, noe jeg synes egnet seg perfekt for yrket .Og jeg valgte å ha med en tekst der det står "room for all" som jeg synes passet bra til interiørarkitekt, fordi de lager rom å det er er drømme rom for alle, alle har hver sin smak men på min moodboard valgte jeg å sette på bilder av den stilen på rom jeg liker best.
Jeg valgte å ha en rolig moodboard med litt farge men fargene det er mest av er hvit, grått og brun i forskjellige toner. På moodboarden ønsket jeg å få fram drømme yrket mitt.
På min moodboard ble jeg fornøyd med teksten jeg valgte fordi jeg synes den passet bra, å eg ble fornøyd med bildene og oppsette av bildene, det var enkelt og rolig å viste mye. men det jeg kunne gjor bedre var annen bakgrunn på moodboarden, jeg valgte grå men skulle vell prøvd ut andre farger



 
 

 


torsdag 27. mars 2014

Mønsterprodukt

Fra innlegg tilbake viste jeg noen mønster jeg lagde. En av disse mønstrene skulle jeg egentlig lage telysholdere av, men de planene ble endret, lærerne sa at vi skulle lage noe vi selv ville, vi kunne lage hva vi ville. Jeg fikk mange ideer i det jeg skulle sette i gang, men kom fram til å lage en bok.

Her er mønsteret jeg valgte å lage boken i.

 
 
En bok hadde jeg laget før, men det var veldig lenge siden, jeg husket nesten fult å helt hvordan jeg lager en bok. Første begynte jeg å å måle opp størrelsen på boken, jeg valgte å ha A5 størrelse på boken, et halvt A4 ark. Jeg tok en plate bokpapp, som er tykk slik at boken blir hard. Jeg målte opp to like store rektangler, en til forsiden og en til baksiden. Etter jeg målene ble tatt å skjert ut, gikk jeg på photoshop, å lagde forsiden. Jeg skulle ha mønsteret men jeg ville det skulle stå noe på forsiden av boken sånn at du så tydelig at dette var forsiden. Så jeg lagde et hvit rektangel å skrev ''NOTES'' på siden jeg synes det passer veldig til en bok som du kan skrive i og foreksempel ta notater.
Når jeg hadde laget ferdig forsiden trengte boken ark for å skrive på som skulle være inni, så jeg tok en liten blokk med A4 ark og brettet de i  to slik at det ble A5, og får å få arkene til å holde seg sammen sydde jeg de sammen. da laget jeg først 4 hull, to oppe i boken etter hverandre på linje med bretten jeg lagde, og to lengere nede på linje med bretten jeg lagde. hullene lagde jeg ved hjelp av hammer og en tynn spiker.
 


 
 
Slik ble det når jeg sydde boken med vanlig sytrå og nål.
 
 
Når arkene var satt sammen, måtte jeg sette sammen forsiden og baksiden. Da limte jeg på dekoret, altså mønsteret først, da brukte jeg vanlig UHU lim. Så lagde jeg en liten bokpapp strimle for å ha mellom forsiden og baksiden slik at det ble en rygg på boken. For å sette de sammen brukte jeg svart gafatape, noe jeg synes passet til og jeg lot gafatapen være synelig fordi det passet til å være på boken, jeg synes det gidde en følelse av en notat bok fra gamledager.
Etter bokens ytre var ferdig, limpe jeg inn arkene jeg hadde syddsammen, å for å være helt sikker på at de holde tok jeg et tykkere ark på hver siden side og limte det på, sånn at det første arket og siste arket i boken er tykkere og sterkere slik at de holder arkene fastere på og inn i boken.
 


 


Dette ble resulrartet av boken. Jeg ble veldg fornøyd, boken var stødig og fast. Boken kunne minnes om en gammeldags bok på grunn av mønsteret og den svare ryggen. Boken er nøye laget, den sitter bra, og ikke noe løste biter på. Den er i perfekt størelse og fargene passet til hverandre. Noe jeg kunne gjort annderledes er kanskje å lage noe mere ut av forsiden, men jeg likte boken slik den var nå, den er enkel og lett å lage.
 

 
 
 
 
 




fredag 21. mars 2014

Mønster

I denne oppgaven som vi fikk utdelt skulle jeg lage to forskjellige mønster, et rolig og et livlig mønster som skulle bli tatt i bruk senere. For å lage mønstrerene skulle jeg bruke photoshop og/eller illustrator som redskap. Jeg skulle levere inn mønsterrapporter og mønster.
Det mønsteret jeg ble mest fornøyd med skulle jeg lage flere av i forskjellige farger. Mitt favoritt mønster ble det livlige mønsteret så jeg lagde det i to forskjellige farger. Til sammen skulle vi levere åtte forskjellige filer (JPG format) 4 ulike mønster og 4 tilhørende rapporter. (4+4=8)

Når jeg skulle sette i gang å lage disse mønsterene måtte jeg passe på at alt stemte, oppløsningen skulle være på 300 ppi/dpi. Å for å lage mønsteret måtte jeg først finne noe jeg ville lage mønstere ut av. Så jeg valgte som rolig mønster en bamse, og som livelig mønster en bloms med blader rundt.

Rolige mønster:
 


 
 
Jeg måtte først klippe ut en bamse som jeg fant på nettet, men siden det ikke er lov til å ta andres bilder, måtte jeg klippe den ut å lage mitt egent preg av den. Så jeg endret farge å redigerte litt på selve bamsen. Du kan se at dette er et Rolig mønster fordi det er lette og horisontale linjer, det er ikke store kontraser og det er avdempete farger.
 
Livlig mønster
 
 
 
 
 
Her måtte jeg også klippe ut blomsten men her tegnet jeg på bladene selv. her kan du se se at det er mere Livlig mønster fordi det er mere kontraster, det er mye som skjer, det er klare farger og det er taggete former. Jeg likte dette mønstere mest så jeg lagde to til i to forskjellige farger til. I lilla og blått.
 
BLÅ:
 




LILLA





 

 



onsdag 19. mars 2014

Singelett - Skrift

I denne perioden skulle jeg kjøpe en nøytral singelett/t-skjorte eller lignende. Å lage motiv å trykke det på tøystykket. Temaet var Skrift.

Jeg valgte å kjøpe meg en vanelig hvit singelett fra H&M, som jeg skulle lage trykk på. før vi begynnte med selve motivet jeg skulle ha på singeletten min øvde jeg meg på forskjellige skrifter. jeg skrev bokstaver med forskjellige materialer som jeg fant, jeg skrev med en kvist, q-tips, papp, ståltrå, gaffel og prøvde disse på forskjellige ark, for å se hvorfan blekket reagerte på de forskjellige arkene.

Jeg bestemete meg fort for hva jeg ville ha. Jeg måtte velge farge, skrift, størrelse, plassering, ord og form. for å visualisere mine egnee ideer måte jeg lage mange forskjellige skisser, så jeg prøvde å lage mange i forskjellige farger og form. Jeg kom opp med at jeg ville ha en trekant med noe ord inni, jeg ville ikke gjøre noe stort ut av ordet fordi jeg likte det best når ordet er fint og enkelt. Jeg valgte fargen blå, som jeg skulle ha i flere nyanser, jeg tenkte det skulle være lyse blått innerst i trekanten åså skulle det bli mørkere ut i kantene, sånn at motivet fikk en dybde. jeg ville ha singelett sånn at jeg kunne bruke den på sommeren også.

Når jeg lagde mitt motiv / logo brukte jeg blått blekk, og en pensel. jeg brukte kosten på penselen til å lage den blåe dybden og baksiden på penselen til å skrive med svart blekk. Ordet jeg valgte var "MAGIC" fordi jeg synes at trekanten så litt magisk ut, fordi fargen blå er veldig mystisk og kaldt sånn som magi er. Så skannet jeg logoen min på et A4 ark slik at motivet fylte arket etter min ønskede størelse, åså klippet jeg den ut, å printet den ut på nytt igjen, bare nå overførte jeg den på noe som kaldtes Transfer-ark til t-skjorte trykk, sånn at motivet ble steilvendt, fordi når jeg skulle trykke logoen på singeletten min måtte det være speilvendt fordi jeg skulle legge trykket med fronten rett på. Når jeg hadde kommet så langt strøyk jeg på motivet med et strykejern, jeg måtte passe på at alle kantene satt bra å at alt vare helt på plass når det var snakk om plassering. Etter strykingen var gjort, tok jeg av arket å så var logoen på.



 
Slik ble logoen.

 
her er hele singeletten, du ser at den er ganske enkel men veldig fin.




 
 
Jeg ble veldig fornøyd med mitt Projekt. Jeg kommer definitivt til å bruke den på både sommeren og vinteren. Det jeg likte med singeletten var at den var fin, stilig og ganske enkel, den har også et ungdomspreg over seg. Jeg synes det trekanten var i perfekt størrelse, og du legger fort merke til motivet på singeletten. Jeg kunne kanskje ha gjort litt mere med den, eller skrevet noe annent inni. Men jeg ble veldig fornøyd. Jeg mestret å bruke det digetalet arbeidet. Jeg synes at jeg hadde et spennende utrykk. Denne singeletten ville jeg ha kjøpt i butikken viss jeg hadde sett den. Temaet var skrift å det traff jeg ved å skrive det ordet inni trekanten, men selv om temaet var skrivt ville jeg at hele logoen skulle være spesiell.








onsdag 29. januar 2014

Maleoppgave: "Veit", Ittens fargelære, ettpunktsperspektiv.

Vi fikk i oppgave om å male en veit med ettpunktsperspektiv. Vi skulle ha med minst en kontrast fra Itten fargesirkel. Vi  hadde lært mye om Ittens Fargesirkel før så vi viste alle kontrastene å hva de betydde, det er 7 forskjellige fargekontraster her er de:

1.       Lysmørk kontrast: Dersom du bruker farger som er veldig lyse mot farger som er veldig mørke, oppstår det en stor kontrast. Farger som har nesten samme mørkhetsgrad danner liten kontrast når de settes sammen. Øyet trekker mot de stedene der kontrastene er størst.

2.       Kaldvarm kontrast: vi kan sette sammen farger som virker kalde og varme, fargene virker mer livfulle når de står sammen slik, mens mindre kontraster gir et mer helhetlig inntrykk. Fargeflate vil da virke enten mest kald eller virke mest varm.

3.       Komplementærkontrast: det er de motsatte fargene i ittens fargesirkel, de som ligger over hverandre. Komplementer fargene fremheves når de settes mot hverandre.

4.       Simultankontrast: Alle farger og valører blir påvirket av fargene og valørene de har rundt seg. Det virker som om kontrasten mellom farger som står mor hverandre, er større enn de i virkeligheten, dette kaller vi simultankontrast. Lyse felt vil virke større på en mørk bakgrunn. 

5.       Kvalitetskontrast: når vi setter sammen sterke og klare farger mot svake og duse, vil det oppstå en kontrast som vi kaller kvalitetskontrast. Vi sier at farger som er sterke har høyere kvalitet enn svake farger

6.       Kvantitetskontrast: Fargene har ulik styrke. Gult har mye lys, mens blått har en mye mørkere fargevalør, derfor må vi ha ulik med mengde av dem for at de skal bli like sterke.

7.       Egenkontrast: i fargesirkelen har vi tre farger som ikke har noe av andre farger i seg. Det er primæfargene rødt, blått og gult. Av alle fargene i fargesirkelen er disse fargene mest ulik hverandre. Vi sier at de har størst egenkontrast av alle fargene når de settes sammen på f.eks. en fargeflate.  

Når jeg skulle begynne oppgaven måtte jeg først grunne en A3 pappplate med hvit akrylmaling på begge sider alle veier + en prøve plate. På prøveplaten testet jeg ut fargene i forhold til hverandre, å farger i forskjellige toner, da malet jeg tykke striper med primærfarger å når det tørket malet jeg over med primærfarget, da kunne jeg se hvordan fargene kom fram.


 
 

( her er prøveplatene)
 


Etter platen var grunnet gikk jeg ut i byen får å finne ei veit som jeg tok bilde av, som jeg skulle tegne etter. Bilde la jeg inn på pcen, og for å få overført bilde på platen printet jeg ut bilde i A3 format å å la det vannrett. jeg brukte blåpapir for å fa det på platen. Da tegnet jeg bare etter husene og veien , å rettet litt på linjene etterpå. Når jeg skulle begynne på maleriet mitt, måtte jeg først bestemme meg for en kontrast jeg ville bruke, jeg kunne ha flere kontraster. Jeg valgte kvalitetskontrast, fordi jeg synes den tar seg best ut i veita. I kvelitetskontrasten er det også veldig lett å få fram et perspektiv, og jeg valgte å bruke blåtoner i mitt bilde, så jeg lagde enda en prøve plate med kunn glå og gråtoner. Maleriet av veita skulle jo forenkles så detaljer skulle ikke vere med.




 Her er prøveplaten med blåtoner.
 
 
Jeg begynnte med å male himmelen, da gikk jeg fra lyseblå helt neders ved horosontlinjen også blir det mørkere og mørkere høyere opp. Det samme gjorde jeg på veien, men da gjorde jeg det fra lysegrått til nesten helt svart, fordi når det er noe som er lengere bort i et bilde, og i virkeligheten er det lysere, og det er på grunn av lufta som er mellom. På den gråe veien valgte jeg å legge sparkelmasse i, for å få en steinvei følelse. Når jeg malte husene i veita, lot jeg det bakerste huse være i lyse blåtoner, å jo nermere husene kom meg jo mørkere ble husene. Vinduene la jeg i blå toner som endret farge, det gjorde jeg for å få en perspektivfølelse, å det synes jeg det ble. Jeg la også litt skygge på husene for se bedre at det var hus og hvor huset begynte og sluttet.

jeg la tape rundt husene når jeg skulle male dem for å ikke male utenfor, og for å få fine linjer. Jeg brukte bare pensel fordi jeg synes det ble finest, og penselen lager fine og reine flater, noe jeg synes passet til veita.

Min veit/smug ble jeg veldig fornøyd med. Jeg følte jeg fikk fram et fint perspektiv med fine farger som passet til kontrasten jeg valgte, men når jeg malte i kvalitetskontrasten fikk jeg fram litt lysmørkkontrast i himmelen, vinduene og veien også. Så jeg endte opp med to kontraster av 7 som er i Ittensfargesirkel.

 Resultat: