onsdag 29. januar 2014

Maleoppgave: "Veit", Ittens fargelære, ettpunktsperspektiv.

Vi fikk i oppgave om å male en veit med ettpunktsperspektiv. Vi skulle ha med minst en kontrast fra Itten fargesirkel. Vi  hadde lært mye om Ittens Fargesirkel før så vi viste alle kontrastene å hva de betydde, det er 7 forskjellige fargekontraster her er de:

1.       Lysmørk kontrast: Dersom du bruker farger som er veldig lyse mot farger som er veldig mørke, oppstår det en stor kontrast. Farger som har nesten samme mørkhetsgrad danner liten kontrast når de settes sammen. Øyet trekker mot de stedene der kontrastene er størst.

2.       Kaldvarm kontrast: vi kan sette sammen farger som virker kalde og varme, fargene virker mer livfulle når de står sammen slik, mens mindre kontraster gir et mer helhetlig inntrykk. Fargeflate vil da virke enten mest kald eller virke mest varm.

3.       Komplementærkontrast: det er de motsatte fargene i ittens fargesirkel, de som ligger over hverandre. Komplementer fargene fremheves når de settes mot hverandre.

4.       Simultankontrast: Alle farger og valører blir påvirket av fargene og valørene de har rundt seg. Det virker som om kontrasten mellom farger som står mor hverandre, er større enn de i virkeligheten, dette kaller vi simultankontrast. Lyse felt vil virke større på en mørk bakgrunn. 

5.       Kvalitetskontrast: når vi setter sammen sterke og klare farger mot svake og duse, vil det oppstå en kontrast som vi kaller kvalitetskontrast. Vi sier at farger som er sterke har høyere kvalitet enn svake farger

6.       Kvantitetskontrast: Fargene har ulik styrke. Gult har mye lys, mens blått har en mye mørkere fargevalør, derfor må vi ha ulik med mengde av dem for at de skal bli like sterke.

7.       Egenkontrast: i fargesirkelen har vi tre farger som ikke har noe av andre farger i seg. Det er primæfargene rødt, blått og gult. Av alle fargene i fargesirkelen er disse fargene mest ulik hverandre. Vi sier at de har størst egenkontrast av alle fargene når de settes sammen på f.eks. en fargeflate.  

Når jeg skulle begynne oppgaven måtte jeg først grunne en A3 pappplate med hvit akrylmaling på begge sider alle veier + en prøve plate. På prøveplaten testet jeg ut fargene i forhold til hverandre, å farger i forskjellige toner, da malet jeg tykke striper med primærfarger å når det tørket malet jeg over med primærfarget, da kunne jeg se hvordan fargene kom fram.


 
 

( her er prøveplatene)
 


Etter platen var grunnet gikk jeg ut i byen får å finne ei veit som jeg tok bilde av, som jeg skulle tegne etter. Bilde la jeg inn på pcen, og for å få overført bilde på platen printet jeg ut bilde i A3 format å å la det vannrett. jeg brukte blåpapir for å fa det på platen. Da tegnet jeg bare etter husene og veien , å rettet litt på linjene etterpå. Når jeg skulle begynne på maleriet mitt, måtte jeg først bestemme meg for en kontrast jeg ville bruke, jeg kunne ha flere kontraster. Jeg valgte kvalitetskontrast, fordi jeg synes den tar seg best ut i veita. I kvelitetskontrasten er det også veldig lett å få fram et perspektiv, og jeg valgte å bruke blåtoner i mitt bilde, så jeg lagde enda en prøve plate med kunn glå og gråtoner. Maleriet av veita skulle jo forenkles så detaljer skulle ikke vere med.




 Her er prøveplaten med blåtoner.
 
 
Jeg begynnte med å male himmelen, da gikk jeg fra lyseblå helt neders ved horosontlinjen også blir det mørkere og mørkere høyere opp. Det samme gjorde jeg på veien, men da gjorde jeg det fra lysegrått til nesten helt svart, fordi når det er noe som er lengere bort i et bilde, og i virkeligheten er det lysere, og det er på grunn av lufta som er mellom. På den gråe veien valgte jeg å legge sparkelmasse i, for å få en steinvei følelse. Når jeg malte husene i veita, lot jeg det bakerste huse være i lyse blåtoner, å jo nermere husene kom meg jo mørkere ble husene. Vinduene la jeg i blå toner som endret farge, det gjorde jeg for å få en perspektivfølelse, å det synes jeg det ble. Jeg la også litt skygge på husene for se bedre at det var hus og hvor huset begynte og sluttet.

jeg la tape rundt husene når jeg skulle male dem for å ikke male utenfor, og for å få fine linjer. Jeg brukte bare pensel fordi jeg synes det ble finest, og penselen lager fine og reine flater, noe jeg synes passet til veita.

Min veit/smug ble jeg veldig fornøyd med. Jeg følte jeg fikk fram et fint perspektiv med fine farger som passet til kontrasten jeg valgte, men når jeg malte i kvalitetskontrasten fikk jeg fram litt lysmørkkontrast i himmelen, vinduene og veien også. Så jeg endte opp med to kontraster av 7 som er i Ittensfargesirkel.

 Resultat: